Pienen kylän ruokainnovaatio muuttaa ajatuksen ruokahävikistä

Kuvassa henkilö pitää käsissään Spoothie-purkkien tornia

Jos ruokahävikki olisi valtio, sen hiilijalanjälki olisi maailman kolmanneksi suurin. Jotta tämä luku saadaan laskemaan, tarvitaan siihen kuluttajia, yrityksiä sekä näiden tahojen välistä yhteistyötä. Parempi huominen on yhteinen tavoite!

Kysyttäessä Spoothien kehittäjältä, Virtasalmen Viljatuotteen toimitusjohtajalta Matti Toivaselta, mistä kaikki lähti, vastaus kuuluu: ”Meidän myllymme ympärillä elävät kauriit söivät paremmin kuin moni kuluttajista”. Etelä-Savon kauriit nimittäin herkuttelivat vielä viime talvena gluteenittoman jauhotuotannon sivuvirralla, eli hävikkitattarirouheella.

Koska tumman tattarirouheen syntymistä ei voitu estää, alkoi Toivanen pohtimaan uusia tapoja hyödyntää syntynyt ravintorikas hävikki. Yhteistyökumppani urakkaan löytyi onneksi Suomesta, sillä kotimaisuus ja suomalaisen työn lisääminen ovat aina olleet Spoothien arvomaailman keskiössä, ja tuotekehitys päästiin aloittamaan.

Ruokainnovaatio Spoothie ruokahävikkiä vastaan. Kuvassa henkilö pitää käsissään kahta Spoothie-purkkia, joiden maut ovat Omena & Kaneli sekä Puolukka

Vastuu ruokahävikin vähentämisestä on yhteinen

Vastoin yleistä harhaluuloa, ruokahävikin suurimmat ilmastovaikutukset eivät synny jätteeksi menevän ruoan käsittelystä. Painavimmat vaikutukset tulevat hukkaan heitetystä energiasta ja työpanoksesta – tämä koskee niin viljelyä, varastointia kuin kuljetustakin. Luonnollisesti kasvipohjaisten tuotteiden, kuten Spoothien, ilmastopäästöt ovat pienemmät kuin eläinperäisten, mutta tämä ei tarkoita, etteikö syntyneellä ruokahävikillä olisi silti valtava ilmastovaikutus.

Spoothie syntyikin halusta toteuttaa yritystasolla se, mitä kuluttajilta pyydetään kasvavissa määrin – hyödynnä kaikki mitä pystyt. Vaikka Elintarviketeollisuuden liiton mukaan elintarviketeollisuudessa syntyy ruokahävikkiä alle kaksi prosenttia koko tuotantovolyymiin suhteutettuna, pienikin määrä hävikkiä on liikaa. Jos hävikin syntymistä ei voida ennaltaehkäistä, vaaditaan innovatiivisia keinoja hyödyntää syntynyt hävikki.

Jokaiselle vatsalle sopivaa ravintoa

”Olemme huomanneet, että jatkuvasti kasvavissa määrin kuluttajat peräänkuuluttavat vastuullisuutta ja kotimaisuutta. Ekologisuuden lisäksi toivotaan lisäaineettomuutta, vegaanisuutta, vähäsokerisuutta ja aitojen raaka-aineiden käyttöä. Me päätimmekin lähteä taklaamaan nämä kaikki teemat yhdellä tuotteella”, naurahtaa Toivanen.

Spoothien taustalla toimiva Virtasalmen Viljatuote valmistaa gluteenittomia myllytuotteita, joten erityisruokavalioiden huomioiminen oli itsestäänselvyys. Välipalan haluttiin sopivan kaikille – tai ainakin mahdollisimman monelle. Gluteeniyliherkät, keliaakikot, maitoallergikot, vegaanit ja monet muut löytävät tästä purkista jotain, mitä useimmat markkinoilla oleva vastaavat tuote eivät pysty tarjoamaan.

”Proteiini, kuitu ja energia ovat ravintoarvoja, joita hyvän välipalan tulisi sisältää. Spoothiesta löytyy näitä kaikkia ilman lisäaineita.”

Kuvassa henkilöllä on käsissään lusikoita sekä lautanen, jolle on kasattu Spoothie-purkkeja

Suomalainen ruokainnovaatio ihastuttaa myös maailmalla

Ei siis ihme, että tämä monipuolinen suomalainen pienen kylän ruokainnovaatio on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla. Vuonna 2022 keväällä Spoothie palkittiin Vuoden Tuote – palkinnolla Barcelonan Free From -ruokamessuilla. Me Suomessa emme siis ole ainoita, joille kestävät ja ympäristöystävälliset ratkaisut ovat tärkeitä!

”Vaikka olemmekin pienen eteläsavolaisen perheyrityksen ekoteko, toivomme, että meidän tarinamme innostaisi niin kuluttajia kuin muitakin ruokateollisuuden yrityksiä hyödyntämään ruokahävikkiä paremmin ja tekemään kestävämpiä valintoja. Meidän tarkoituksenamme ei ole yksin muuttaa maailmaa. Tarvitsemme siihen kuluttajien ja muiden ruokateollisuuden yrityksien apua”, kommentoi Toivanen.

”Ruokahävikin lisäksi, Suomen ilmastossakin kasvava tattari herätti paljon uteliaisuutta Barcelonassa, mistä olemme erittäin iloisia. Veimmekin voiton monen tekijän summana, emme pelkästään herkullisen tuotteen takia.”

Lisää kotimaisia vaihtoehtoja kuluttajille

Tattari on suomalaisten kuluttajien parissa verraten vieras raaka-aine siitä huolimatta, että se kukoistaa jopa Suomen ilmastossa. Pelkästään tattarin viljelyä voidaan pitää suorastaan ekotekona, jonka vuoksi Spoothien tiimi toivoo tuotteensa kasvattavan tattarin suosiota.

”Tattari kukkii kauniisti kesällä ja tarjoaa pölyttäjille suotuisat olosuhteet. Se on kuitenkin kahden kauppa, sillä tattari on riippuvainen hyvästä pölyttäjäkannasta. Tattari pärjää lisäksi ravintoköyhässä maassa, ja irrottaa maasta fosforia toisin kuin muut viljelykasvit”, kertoo Toivanen.

”Tattarin viljelyn suosio lähtee kuitenkin kuluttajista. Tällä hetkellä se on suosiossa lähinnä gluteenia välttelevien keskuudessa, sillä se on kauran lisäksi ainut luonnostaan gluteeniton kotimainen raaka-aine. Todellisuudessa kuka vain voi korvata tattarilla esimerkiksi huomattavasti ravintoköyhemmän riisin ruoastaan.”

Kuluttajien valinnat ohjaavat ruokateollisuutta

Syitä valita kotimaisia tuotteita on monta ja ne kaikki ovat yhtä hyviä. Kotimaisuus ei kuitenkaan vielä itsessään tarkoita ympäristön kannalta vastuullista valintaa, vaikka se onkin hyvä ensimmäinen askel.

Valinnallasi voit turvata työpaikan pienemmillä paikkakunnilla ja lisätä ekologisten raaka-aineiden, kuten tattarin, viljelyä ja valmistamista. Samalla pienennät kuluttamasi ruoan kuljetukseen ja säilytykseen käytetyn energian ilmastovaikutusta. Kasvipohjaisuuttakaan ei kannata turhaan karsastaa.

”Me eteläsavolaisetkaan emme omaa mainetta kasvipohjaisten tuotteiden suurkuluttajina, mutta silti päätimme luoda sellaisen!”, hymähtää Toivanen haastattelun päätteeksi.

 

Tutustu Spoothien makuihin ja löydä lähin jälleenmyyjäsi.

Omena & Kaneli Spoothie Puolukka Spoothie Jälleenmyyjät